Finská lososí polévka
Suroviny
- 750 g lososa s kůží a s kostmi
- 1 l vody
- 1 lžička soli
- 5 bílých pepřů
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce šťávy z citronu (nebo vinného octa)
- 4 brambory
- 4 mrkve
- 1 celer
- 1 cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 150 ml šlehačky
- 50 g sekaného čerstvý kopru
Postup
- Lososa nakrájíme na kusy a opláchneme studenou vodou.
- Do kastrolu vlijeme vodu, přidáme sůl, bilý pepř, bobkové listy, a šťávu s citronu.
- Vše vaříme pod poklicí 10 minut.
- Do vývaru vložíme lososa a na malém teple jej pod poklicí necháme táhnout 15 minut.
- Poté lososa vyjmeme, necháme okapat, vývar scedíme a vrátíme do hrnce.
- Oloupeme brambory, mrkev, celer a cibuli, nakrájíme na drobno a přidáme do vývaru.
- Vaříme 10–15 minut, až je zelenina měkká.
- Rozmícháme mouku v 1/2 dl vody a vlejeme ji do vývaru.
- Za stálého míchání provaříme 5 min. Polévku dochutíme.
- Z lososa odstraníme kůži s kostmi a rozdělíme jej na větší porce.
- Ušleháme šlehačku a přidáme k ní nasekaný kopr.
- Nalejeme polévku do talířů, přidáme porce lososa a přetáhneme šlehačkou.