Grilovaný tuňák s červeným vínem, kapary a olivovou omáčkou
Suroviny
- 4 steaky z tuňáka, každý 170-220 g a silný asi 2,5 cm
- 120 ml olivového oleje
- 1 středně velká cibule, najemno nakrájená
- 3 stroužky česneku, najemno nasekaný
- 1 malé oloupané zralé rajče, zbavené zrníček a najemno, nakrájené
- 500 ml suchého červeného vína
- trochu tomatového protlaku
- 1 snítku čerstvého tymiánu nebo špetku sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 70 g černých oliv, nejlépe vypeckované malé olivy niçoise
- 10 g sušených kaparů
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup
- Nejdřív si ošéfujte rybu. Potřete steaky z tuňáka z obou stran dvěma lžícemi olivového oleje, poté je osolte a opepřete. Vložte je do pečící mísy, přikryjte mikrotenovou fólií a nechte v lednici 30 minut marinovat.
- Teď je čas na omáčku. Velkou pánev dejte na střední plamen. Rozehřejte na ní 3 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a česnek a zhruba 5 minut je pečte dozlatova. Přidejte rajče a nechte na plameni další 2 minuty. Přilijte červené víno a tomatový protlak. Přidejte tymián, bobkový list, olivy a kapary a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a zhruba 10 minut nechte zvolna redukovat, dokud se objem omáčky nezmenší o polovinu.
- Sundejte omáčku z ohně a zbavte ji snítky tymiánu a bobkového listu. Smíchejte ji se zbylými dvěma a půl polévkovými lžícemi olivového oleje. Na závěr ji osolte a opepřete. Omáčka by měla být hodně kořeněná. Přikryjte ji a udržujte ji teplou.
- Připravte gril na grilování a rozpalte ho na nejvyšší teplotu.
- Očistěte grilovací rošt a potřete ho olivovým olejem. Uložte na něj steaky stejným směrem a grilujte na rare 1-2 minuty, na medium 2-3 minuty. Opatrně je otáčejte. Křížový dekor na steaku získáte tak, že budete otáčet každý kousek masa po první minutě o 45 stupňů.
- Hotové dejte na talíř a ihned servírujte s porcí omáčky navrch.
- Tip: Omáčku můžete zjemnit tím, že z ní uděláte pyré. Poté, co zredukuje svůj objem, dáte ji do mixéru. Můžete přidat i olivy a kapary. Nakonec vrátíte omáčku na pánev a znovu ji prohřejete.
Zdroj: Šéf na grilu (www.iprima.cz)