Slávky s rajčaty
Suroviny
- 1 kg slávek (mušlí)
- 2 červené cibule (šalotky)
- 4 stroužky česneku
- 1 l bílého vína (nejlépe suché)
- 5 kuliček pepře
- Kmín
- Rajský protlak
- 10 ks cherry rajčátek
- Máslo
Postup
- Mušle dobře opereme, očistíme, otevřené nebudeme používat.
- Na 2 lžících másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme mušle, víno (aby byly slávky ponořené) a vaříme 5 – 6 minut, až se slávky otevřou.
- Polovinu vývaru nalijeme do jiné nádoby a dále vaříme, zbytek slijeme.
- Do vývaru přidáme rajčatový protlak, cherry rajčátka a pár minut povaříme.
- Podáváme ve velké míse, zalité vývarem.
- K tomu chutnou bagetku, s mističkou s extra panenským olivovým olejem.